Voluntariat per la Llengua virtual, una bona manera de practicar el català en temps de pandèmia

Categories General

El Servei Local de Català de Martorell , membre del Consorci per a la Normalització Lingüística, promou el Voluntariat per la Llengua (VxL) virtual . Una modalitat per practicar el català a través de converses fetes des de plataformes de videotrucada i que ara prèn especial rellevància, atesa la dificultat de les trobades socials en temps de pandèmia. El programa posa en contacte un voluntari i un aprenent que vol adquirir fluïdesa en parlar català.

Poden participar en el VxL virtual majors d’edat amb coneixements bàsics d’Internet que es comprometin una hora a la setmana, durant un mínim de deu hores, a conversar en català de manera virtual. Cal tenir un dispositiu amb connexió a Internet -telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors portàtils amb càmera, micròfon i altaveus incorporats- o ordinadors de sobretaula i altres dispositius (televisors intel·ligents, videoconsoles, etc). Es pot fer servir el programari que més convingui.

Per a participar-hi, “cal emplenar la fitxa d’inscripció com a voluntari o com a aprenent i enviar-la a martorell@cpnl.cat”, segons explica el responsable del Servei Local de Català a Martorell, Andreu González. Afegeix que l’activitat té la mateixa manera finalitat que l’habitual, de tipus presencial: “formar parelles lingüístiques entre un voluntari que parla català fluidament i un aprenent amb coneixements bàsics, que vol adquirir fluïdesa a l’hora de parlar-lo”.

Andreu González, responsable del SLC

Les parelles es formen a partir de les preferències que manifesten els voluntaris i els aprenents i, sobretot, en funció de la disponibilitat horària. Els dinamitzadors del VxL els posen en contacte i els faciliten materials de suport en línia: un manual VxL virtual -amb descripció del programa, orientacions i rutes i visites virtuals per alguns indrets del patrimoni natural i cultural de Catalunya-. També hi ha materials de suport en línia per promoure les converses i altres activitats en línia per aprendre i distreure’s en català.

González explica que el VxL és una de les activitats del Servei Local de Català per fomentar l’ús del català, que l’any passat va permetre “constituir 29 parelles lingüístiques i generar-ne de noves a les residències de la Gent Gran”. També es treballa en la línia dels establiments col·laboradors: “a Martorell n’hi ha més de 150 i estem fent la campanya de renovació. L’únic requisit és adquirir el compromís de parlar en català als clients que ho vulguin”.

Andreu González, responsable del SLC

El Servei Local de Català de Martorell ofereix en l’actualitat cursos virtuals -on els alumnes es connecten al mateix temps per a seguir les classes- i també cursos cent per cent en línia, a través de la plataforma Moodle.

Andreu González, responsable del SLC

Alhora, l’equipament duu a terme cursos de català en col·laboració amb el Servei Català d’Ocupació (SOC). El proper període d’inscripció engegarà el 9 d’abril.

Font: Voluntariat per la Llengua virtual, una bona manera de practicar el català en temps de pandèmia