Xavier Fonollosa i els alcaldes d’Abrera i Sant Esteve fan front comú perquè la fàbrica de bateries es quedi al Baix Nord

Categories General

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i els alcaldes d’Abrera, Jesús Naharro, i de Sant Esteve Sesrovires, Enric Carbonell, fan front comú perquè la primera fàbrica de bateries de l’estat espanyol es construeixi al Baix Llobregat Nord. Així, li van fer saber ahir a la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, durant la visita del rei Felip VI i del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la planta de SEAT, amb motiu del 70è aniversari de la companyia.

La ministra Reyes Maroto va anunciar dijous, en un acte de la UGT-FICA, que el govern espanyol ha creat amb SEAT, Volkswagen i Iberdrola un consorci públicoprivat per poder optar a fons europeus de reconstrucció postcovid i impulsar la primera fàbrica de bateries estatal “a prop” de Martorell. S’esperava que ahir, durant la visita del monarca a la factoria martorellenca, es donessin més detalls sobre la seva possible ubicació, però no va ser així.

Els alcaldes de Martorell, Abrera i Sant Esteve, van aprofitar la seva assistència a l’acte per demanar a la ministra que la nova fàbrica s’instal·li “realment a prop” de SEAT Martorell, “tant pel que representa per consolidar l’activitat actual de planta com per acollir una activitat econòmica d’alt valor afegit en un lloc geogràfic estratègic”, va dir Fonollosa.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El batlle va remarcar que “ens hem de posar a treballar ja mateix per tal que aquest projecte es faci realitat a Martorell o en el nostre entorn més immediat, al Baix Llobregat Nord”. “No podem perdre aquest tren i farem tot el que estigui a les nostres mans perquè el projecte es quedi aquí. Ens hi juguem molts llocs de treball i garantir l’activitat econòmica vinculada al futur de la indústria”.

“Tenim les característiques necessàries per acollir aquesta fàbrica i ara hem de bastir un bon projecte per no deixar-la escapar. Més que mai és imprescindible la col·laboració de totes les administracions, estat, Generalitat i ajuntaments, i del sector privat, en aquest cas, SEAT i Iberdrola”.

La nova fàbrica de bateries seria la segona planta a Europa, ja que només n’hi ha una a Polònia, i la primera a l’estat espanyol. “Necessitaria una potència elèctrica determinada que pugui ser renovable, aigua i 750.000 metres quadrats de terreny, com a mínim. Creiem que Abrera té el terreny de sol públic adient, a dos quilòmetres de la factoria SEAT. A més, hi tenim el riu Llobregat i la cubeta d’Abrera, rica en aigua. L’acord amb Iberdrola permetria tenir potència elèctrica renovable”, va avançar.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El consorci formarà part del primer Projecte Estratègic per la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) que vol contribuir a la transició cap al vehicle elèctric i connectat. Els PERTE són els projectes amb què el govern espanyol gestionarà els diners provinents dels fons europeus per la COVID-19. La iniciativa està oberta a altres socis. En aquest conscorci, el grup Volkswagen aportarà la construcció d’automòbils i Iberdrola serà l’encarregat de proveir energia renovable, així com més endavant d’hidrogen.

Font: Xavier Fonollosa i els alcaldes d’Abrera i Sant Esteve fan front comú perquè la fàbrica de bateries es quedi al Baix Nord