En el marc del Dia Internacional de la Dona, l’associació ASSOTEA de Martorell ha engegat la campanya #socdonaiautista que reivindica el paper de les dones amb autisme i posa en relleu els entrebancs que pateixen per ser diagnosticades. L’entitat organitza aquesta setmana un ‘Concert vibracional zen’ i un taller de mandales per tractar aquesta desigualtat.
“Actualment es diagnostiquen més homes que dones a causa del model de diagnòstic masculí sense perspectiva de gènere. Això fa difícil l’obtenció d’un diagnòstic, i provoca que les nenes no tinguin els suports necessaris i arribin a l’edat adulta amb moltes dificultats”, explica la membre de junta d’ASSOTEA Cristina Murillo.
En conseqüència, les nenes amb autisme amaguen la seva condició imitant els comportaments neurotípics de les altres nenes, com ara “parlar sempre del mateix tema, no tolerar bé els canvis o mantenir el mateix grup d’amics en l’etapa de l’adolescència”.
Cristina Murillo, membre de junta d’ASSOTEA Martorell
L’entitat ha programat actes per acompanyar les persones amb autisme i famílies a través de diferents tallers que visibilitzen les dones que pateixen aquest trastorn. Així, el dissabte 12 (11.00h) l’Auditori Joan Cererols acollirà un ‘Concert vibracional zen’, per endinsar-se en la natura i el nostre interior amb sons profunds i relaxants de l’univers i del buit, a través d’instruments de vent i de percussió d’arreu del món. S’ha de reservar entrada prèviament.
El mateix dia a les 12.00h, a la Sala Muxart del Centre Cultural es durà a terme el 1r taller de mandales. Es treballaran les mandales a través de la canalització, rebent la informació a través dels registres Akàshics de la persona i de les formes i colors que necessita resultant unes mandales de molt alta vibració. Les entrades per a aquest taller ja estan esgotades, però l’associació n’ha programat una segona sessió per diumenge a les 17.30h, per tots aquells que s’han quedat sense entrada.
I també dissabte hi haurà un taller amb un grup de voluntaris de la línia de Suzanne Powell que practicaran ‘Tocs Zen’ energitzants a qui vulgui. Seran sessions d’uns 5 o 10 minuts i es faran al despatx de l’associació al Centre Cultural, entre les 12.30 i les 13.45h.
“Creiem que és una activitat familiar que pot estar molt bé. La gent amb espectre autista pateix molt d’estrès i ansietat i també els seus familiars, fet pel qual ens anirà bé per fer una mica de desconnexió”, comenta Cristina Murillo.
Cristina Murillo, membre de junta d’ASSOTEA Martorell
A banda, ASSOTEA organitzarà també un esdeveniment lúdic i de sensibilització junt amb Cinema del Diable, amb la projecció de la pel·lícula Larga vida y prosperidad, de Ben Lewin. Serà l’1 d’abril (18.00h) a l’Auditori Joan Cererols i on posteriorment es durà a terme un breu col·loqui amb la psicopedagoga i educadora social Raquel Montllor.
Tot aquest seguit d’accions aportaran un granet de sorra per a incidir en la idea que “el col·lectiu autista no és una minoria. Són persones amb un cervell que processa la informació de manera diferent”.
Cristina Murillo, membre de junta d’ASSOTEA Martorell
ASSOTEA va néixer d’una iniciativa de pares i mares amb fills afectats per la síndrome d’Asperger i autisme amb una doble pretensió: promoure el seu bé comú i el del seu entorn, i desenvolupar accions que potenciïn la investigació científica, la divulgació i el coneixement d’aquest trastorn.
Font: ASSOTEA clama un model de diagnòstic mèdic que visibilitzi la dona autista