Aquest 2022 es compleixen 50 anys de la designació del 5 de juny com a Dia Mundial del Medi Ambient en la primera Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Humà que es va fer a Estocolm el 1972. El lema escollit aquest 2022 és el mateix d’aleshores, ‘Una sola Terra’, que encara és vigent ja que la Terra és la nostra única llar i és responsabilitat de la humanitat protegir els seus recursos finits.
El Dia Mundial del Medi Ambient se celebra cada any el 5 de juny i és el dia emblemàtic de les Nacions Unides per promoure la conciència i l’acció mundial pel medi ambient. Al llarg dels anys, s’ha convertit en la principal plataforma global per conscienciar sobre el medi ambient i actuar sobre qüestions planetàries urgents com són: la crisi del canvi climàtic, la pèrdua de la biodiversitat i l’augment de la contaminació i els residus.
Aquest any, el Dia Mundial del Medi Ambient fa una crida a viure de manera sostenible i en harmonia amb la natura, a través de canvis impulsats per polítiques i eleccions quotidianes que ens guïin cap a estils de vida més nets i ecològics.
Per això s’oferirà una xerrada per inspirar accions cap al Resiu Zero, amb Esther Peñarrubia , doctora enginyera agrònoma, que va traduir el llibre Residu zero a casa . Guia domèstica per simplificar la nostra vida de Bea Johnson. Serà el dimarts, 7 de juny, a les 18.30h, a la Biblioteca.
L’acte consistirà en una presentació del llibre que narra l’experiència d’una família que a l’any genera menys d’un kilo de residus. Seguidament tindrà lloc una xerrada amb exemples pràctics sobre aquest estil de vida més sostenible que redueix els residus al mínim al mateix temps que estalviem temps i diners, i finalment s’oferirà un taller per aprendre una tècnica japonesa d’embolicar sense residus. Es recomana fer la inscripció prèvia a entrades.martorell.cat i portar una cantimplora o ampolla per practicar en el taller de furoshiki.
El llibre ofereix recursos, consells i receptes per implementar les 4 R: Rebutjar el que no necessitem, Reduir el que necessitem i no podem rebutjar, Reutilitzar el que consumim i no podem rebutjar o reduir, i Reciclar el que no podem rebutjar, reduir o reutilitzar (s’inclou el compostatge).
Les eines i idees de canvi d’hàbits es classifiquen en els diferents àmbits de la nostra vida: a la cuina i quan anem a comprar, al lavabo amb els articles d’higiene personal i cosmètica, amb el consum de roba, amb la neteja i el manteniment de la llar, amb els infants i l’escola, amb els regals, a les festes, quan viatgem o anem de picnic, etc.
La data, celebrada tots els anys per milions de persones en tot el món des de 1974, també s’ha convertit en una plataforma vital per promoure el progrés cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible, accelerar la implementació de l’Agenda 2030 i aconseguir una recuperació sostenible de la COVID-19.
Font: Celebració del Dia Mundial del Medi Ambient amb una xerrada sobre el Residu Zero