Del 16 al 26 d’abril, Martorell viurà ‘11 dies literaris ‘. Es tracta d’una nova proposta de la Regidoria de Cultura que engloba presentacions de llibres, espectacles, concerts, programes radiofònics i itineraris relacionats amb l’art de l’escriptura i la paraula. Els ’11 dies literaris’ és la nova marca que englobarà la celebració de la diada de Sant Jordi i la 8a edició del Festival Divers de poesia, segons ha avançat als micròfons de Ràdio Martorell el regidor de Cultura, Sergi Corral.
Abril és per excel·lència el mes de la lectura. Enguany, des de l’Ajuntament s’ha volgut aplegar en aquests ’11 dies literaris’ una àmplia oferta dedicada al món dels llibres, unint la celebració de Sant Jordi i el Festival Divers de poesia. Per quin motiu s’ha volgut fer aquesta fusió?
La idea és mirar de potenciar totes les propostes literàries que tenim a Martorell, complementant el dia de Sant Jordi, que és el dia gran del llibre a Catalunya, amb el Festival Divers, per potenciar-les plegades. Aquests ’11 dies literaris’ de Martorell englobaran tot d’activitats literàries amb l’ambició de crear una nova marca i que aquest projecte es vagi repetint any rere any.
L’obertura d’aquests ’11 dies literaris’ serà el 16 d’abril, a les 19.00h, a la Biblioteca amb el Monòleg: ‘Pompeu Fabra, jugada mestra!’, amb l’actor Òscar Intente, sota la direcció de Maria Pla. Tot seguit, fins a la diada de Sant Jordi, gaudirem de diverses presentacions literàries. En destaca la doble presentació el dimecres 17 del Premi Sant Jordi amb Confeti de Jordi Puntí i el Premi Ramon Llull amb Història d’un piano de Ramon Gener.
Són primeres espases, que les presentarà Pau Bonastre, i serà un acte d’aquells en els quals aconseguirem aglutinar molta gent. El llibre de Ramón Gener es preveu que serà una de les propostes més venudes el dia de Sant Jordi, i que el tinguem aquí a Martorell juntament amb el Jordi Puntí és molt bona iniciativa.
També comptarem amb presentacions d’autores femenines, com la martorellenca Neus Cester amb L’últim somriure (20 abril), la també veïna Marta Álvarez amb Caelo, un mundo al que pertenezco (22 abril), i la canària Verónica Cervilla amb El décimo círculo (22 abril). Les dones també tenen molt a dir en el món literari i s’hi ha fet una aposta per la seva presència en aquesta programació.
Comptarem amb la presència de diverses autores, moltes d’elles locals, i altres de fora del territori, com és la Verónica Cervilla que vindrà a Barcelona pel dia de Sant Jordi, des d’Andalusia, que és on viu actualment, i farà una aturada al nostre municipi. Ella és especialista en novel·la de terror i ens podrà donar molta llum en aquest gènere.
El dia de Sant Jordi, no pot faltar la Fira del llibre a la plaça de l’Església. Què hi trobarem?
Hem volgut recuperar la Fira del Llibre aquí a Martorell, que havíem tingut durant molts anys, on el Gremi de Llibreters havien muntat una carpa a la plaça de les Cultures perquè tothom pogués adquirir els llibres que volgués. Malauradament, tot allò va deixar de ser durant la pandèmia i també per l’envelliment dels venedors. L’any passat tampoc vam tenir un espai cèntric on la gent pogués anar a comprar els llibres i les rosses, per això, enguany volem recuperar l’ambient de Sant Jordi, en aquest cas, a la plaça de l’Església. Allà s’instal·laran diverses casetes de fusta on els diferents llibreters de Martorell i d’altres pobles, podran oferir els seus llibres a tothom qui n’estigui interessat. A més, també tindrem uns estants disponibles per als autors locals, per promocionar-los i que puguin fer venda, firma i dedicatòria a tothom qui ho desitgi.
Així, amb aquesta iniciativa de la plaça de l’església, juntament amb les diferents carpes de les entitats que han demanat tenir el seu espai, hem volgut generar aquest espai de Sant Jordi que tant ens agrada als martorellencs i als catalans en general. A més, l’activitat es complementarà amb alguns espectacles familiars, tenint en compte la llegenda de Sant Jordi, a l’Enrajolada, i també al fossar de l’església. Donat que estem renaixent i és el primer any, la idea és mirar de crear un ambient bonic i de carrer, on durant tot el dia, la gent que vulgui remenar els llibres, al marge de les llibreries que també estaran obertes, ho puguin fer al carrer també.
El 25 i 26 d’abril també hi haurà la Fira del llibre d’ocasió. En què consisteix aquesta novetat que també es farà a la plaça de l’Església?
A la plaça de l’Església, instal·larem casetes de fusta durant tota la setmana. Així, per al dia de Sant Jordi, en faran ús les llibreries i les editorials que han volgut participar, però volíem donar-li contingut durant els altres dies de la setmana fins a la Fira de Primavera. Per tant, vam creure que seria adient dur a terme un dia de llibre d’ocasió, per tots aquells que tinguin gust de remenar alguns llibres més antics.
Dins d’aquests ’11 dies literaris’ s’integra el 8è Festival Divers de Poesia. Què n’ha d’esperar el públic d’aquesta cita?
El Divers és un festival que ja compleix 8 edicions, i enguany hem volgut integrar-lo en aquests ’11 dies literaris’, perquè durant aquesta celebració s’incloguin grans de les propostes literàries que tenim durant tot l’any a Martorell, inclòs el Sant Jordi. Aquest festival ha anat creixent i transformant-se, amb el principal objectiu d’oferir al públic diverses propostes de poesia en què s’incloguin activitats al més pur estil poètic, i d’altres que barregin també espectacle. Tot i que aquesta festivitat té un públic molt aferrat i fidel, volem obrir-lo a altres públics amb les activitats que es faran al llarg dels 11 dies.
El 21 d’abril, a les 12.00h, s’estrenarà la Ruta literària de Jacint Lladó. Itinerari poètic sobre l’obra del poeta martorellenc a través dels espais patrimonials que el van inspirar, des de la Font de les Malaltes fins als jardins de L’Enrajolada. Com serà aquest recorregut?
Sempre amb aquests itineraris el que volem és combinar el coneixement literari i de l’autor, però també del patrimoni que tenim al municipi. Passejar pel nucli històric de Martorell, i ser coneixedor dels espais que han compartit aquests autors i que ara compartim nosaltres, és una manera de conèixer l’autor i el poble.
El colofó a tot plegat serà el 26 d’abril, a les 20.30h, a El Progrés amb 49è Premi Vila de Martorell. Com serà la gala d’enguany?
En la publicació de la presentació d’aquests ’11 dies Literaris’, que han rebut a casa tots els martorellencs aquesta última setmana, a la plana sis, hem incorporat l’explicació de què són els Premis Vila. Tot i que fa 49 anys que es fa, segurament encara hi haurà martorellencs que desconeixen que tenim uns premis literaris d’aquestes dimensions a Martorell, i per això ho hem explicat, per apropar-los a tothom. Acostuma a ser un acte amè, que no dura més d’una hora, amenitzat amb música, i que compta amb la presència dels guanyadors dels premis grans, i també dels premis locals.
Fem èmfasi que també des dels centres escolars han participat els alumnes dels diferents cicles. L’objectiu és que les generacions més joves, en aquesta ambició de voler ser creatius i endinsar-se en el món de l’escriptura, tinguin també el seu reconeixement. La gala dels Premis Vila és un acte en què qualsevol curiós pot assistir, i ser testimoni d’aquests premis literaris de Martorell.
El programa dels ’11 dies literaris’ s’està repartint per les llars martorellenques i també es pot consultar al web martorelldigital.cat. Heu recollit tota aquesta programació en un format diferent del que és habitual, donant-li forma de diari.
És tanta la informació que tenim, que hem fet un diari, perquè estigui a l’abast de tothom a través de la lectura en físic, i no només en format digital o a les xarxes socials. El fet que t’arribi a casa una publicació gratuïta, que s’allunya del format de publicitat, i que et tempti a obrir-lo i informar-se, és garantia que la informació arriba, i creguem que és una bona forma de fer-ne difusió.
Aquesta programació inclou també difusió de totes les activitats que es duen a terme a la Biblioteca Francesc Pujols.
Hem cregut oportú també reiterar les moltes activitats que es fan al llarg de l’any a la Biblioteca, que són per tots els públics. Al marge que la gent vingui a agafar els llibres, la música o les pel·lícules, hem mirat d’animar a tothom que es reactivi a fer-se soci, a traure’s el carnet i que gaudeixi de l’espai que tenim a Martorell, i del qual val la pena estar-hi al dia.
La imatge gràfica de la publicació de qui va a càrrec?
Han col·laborat diversos autors. De la marca dels ’11 dies literaris’, tenim la participació de Quim Aranda, martorellenc que ens explica molt bé la idea, amb el gràfic d’un llibre obert i una mà amb l’ambició d’agafar-lo, per explicar, precisament, que estem a l’abast de tot aquest món literari. Sembla que el llibre voli, però la mà vol agafar-lo, i per tant, continuar amb el gust per la lectura.
Quant al cartell de Sant Jordi, la il·lustració és obra de Robert Garcia.
El Robert Garcia té un estil molt particular, i estem molt contents també amb aquest cartell i mirarem de traure’n partit, fent-ne un punt de llibre amb aquesta il·lustració perquè tothom qui ho desitgi pugui tenir l’obra a casa.
Pel que fa al cartell del 8è divers, veiem que és una alumna del batxiller artístic de l’institut Pompeu Fabra, Gemma Rodríguez, l’autora.
La marca del Divers, sempre ha estat la ‘D’, i any rere any es va tunejant amb la imatge gràfica. Enguany s’ha treballat amb el batxiller artístic de l’institut Pompeu Fabra perquè adaptessin aquesta ‘D’ a la seva proposta artística. D’entre totes il·lustracions, va guanyar la de la Gemma Rodríguez.
The post Sergi Corral: “Els ’11 dies literaris’ és la nova marca que engloba Sant Jordi i el Divers” appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .
Font: Sergi Corral: “Els ’11 dies literaris’ és la nova marca que engloba Sant Jordi i el Divers”