L’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord celebra aquest divendres 15 de maig els seu 20è aniversari. Naixia amb la intenció de donar suport a persones amb trastorns de salut mental i a les seves famílies. Unint vuit ajuntaments, entre ells el de Martorell, i amb l’ajuda del Govern de la Generalitat, es va crear una entitat per fomentar un model de convivència social, compromès i solidari, per facilitar la inclusió social de les persones afectades per un trastorn mental i millorar la seva qualitat de vida. L’associació arriba a les dues dècades amb un creixement dels seus serveis i també del nombre de socis.
Isabel Sánchez, mare d’un noi afectat, va ser la sòcia fundadora de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals del Baix Llobregat Nord l’any 2000 -l’any 2014 canviaria el nom pel d’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord-. Va creure necessari impulsar un club social on els protagonistes fossin els afectats, on se sentissin com a casa. Tot i les dificultats dels tràmits, Sánchez va vetllar per que tirés endavant.
Isabel Sánchez, sòcia fundadora
Després de la seva creació, Isabel Sánchez –presidenta durant els set primers anys – recorda com van ser els seus inicis i confessa sentir-se “orgullosa” del suport que va donar als afectats.
Isabel Sánchez, sòcia fundadora
Actualment, l’entitat atén més de 200 persones entre usuaris que pateixen algun tipus de malaltia mental i familiars. El president Vicenç Mateo exposa que el Club Social Punt de Trobada compta amb una vuitantena d’usuaris, també disposen d’habitatges inclusius i grups d’ajuda mútua. Els socis tenen al seu abast grups terapèutics i atenció psicològica.
A més, desenvolupen accions informatives adreçades a la comunitat per tal de fer pedagogia de salut mental amb altres entitats i conscienciar aquells que estan més allunyats, diu Mateo. La col·laboració amb clubs esportius, com el Sala5 Martorell, o altres entitats ha enfortit l’associació. El torneig de futbol sala que se celebra a Martorell cada mes de setembre, o els grups de teatre que han sorgit del mateix Club Social són dos exemples d’activitats consolidades.
Vicenç Mateo, president Associació per la Salut Mental Baix Llobregat Nord
L’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord lluita contra l’estigma a través de la normalització del col·lectiu. Ofereix els seus serveis a 10 municipis de la comarca i també a Castellbisbal (Vallès Occidental). Cap altra entitat o associació cobreix les necessitats pel que fa a salut mental en l’àmbit comarcal, un fet que Mateo posa de relleu.
Vicenç Mateo, president Associació per la Salut Mental Baix Llobregat Nord
Durant la crisi sanitària ocasionada pel coronavirus, l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord segueix treballant de manera telemàtica amb els usuaris, i ha reforçat l’atenció telefònica i a les xarxes socials per desplegar els seus serveis.
Font: L’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord celebra dues dècades de vida