El Banc de Sang està buscant persones que hagin passat la COVID-19 i vulguin donar plasma per als malalts que l’estan patint i pels assajos clínics en marxa. El plasma de convalescents del virus és un dels pocs tractaments efectius pels malalts dels hospitals, segons avalen tots els estudis i assajos clínics fets a nivell nacional i internacional.
Els malalts que han superat una infecció pel coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos dirigits contra aquest virus. Aquestes defenses es troben en el plasma i, si els administrem a un malalt, podem ajudar a superar la infecció, explica el director assistencial del Banc de Sang, Enric Contreras.
Enric Contreras, director assistencial del Banc de Sang i Teixits
La donació de plasma és molt semblant a la de sang, té una durada de 45 minuts i permet obtenir només el plasma mentre que les cèl·lules de la sang (glòbuls vermells) es retornen al donant.
Les persones que vulguin participar han de complir els següents criteris: tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos; en el cas de les dones, no haver estat embarassada. No haver estat transfós; haver superat a malaltia fa més de 28 dies i menys de tres mesos i tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia.
És imprescindible inscriure’s a través del formulari del web www.donarsang.gencat.cat/plasmacovid19 per poder participar en la donació. Un equip mèdic contactarà amb les persones inscrites per fer-li una entrevista i donar-li cita per la donació.
Tractaments a Catalunya
El Banc de Sang i Teixits lidera un estudi observacional, que posa a disposició dels hospitals el plasma amb anticossos contra la Covid-19 per garantir l’accés al tractament amb plasma convalescent a tots els pacients que no tinguin accés als assajos clínic. La resta de tractaments amb plasma estan en el marc de diversos assajos clínics que estudien l’eficàcia del tractament:
-El ConPlas-19, promogut per la Fundación para la Investigación Biomédica del Hospital Universitario Puerta de Hierro Majadahonda, en el qual participen sis hospitals catalans, que transfon el plasma a malalts que encara no estan en situació crítica.
-El GC2003, promogut per l’empresa Grífols, dirigit a demostrar l’eficàcia del plasma en malalts ingressats en unitats de cures intensives.
-El COnV-ert, promogut pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, per avaluar l’eficàcia del tractament amb plasma convalescent en persones majors de 50 anys amb COVID-19 lleu o moderada.
Font: El Banc de Sang cerca plasma de persones que hagin passat la COVID-19