Martorell reformularà el seu pla local de sostenibilitat després d’adherir-se al Nou Pacte de les Alcaldies-Europa. El nou full de ruta de la Unió Europea és més ambiciós des d’un punt de vista climàtic, ja que pretén reduir les emissions de CO2 un mínim del 55% fins al 2030 i arribar a la descarbonització al 2050. Aquest i altres objectius es canalitzaran a nivell local en un nou Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i pel Clima (PAESC) que l’Ajuntament haurà d’elaborar en un termini màxim de dos anys.
A més de la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, el nou Pacte implicarà per Martorell augmentar la resiliència i l’adopció de mesures per a l’adaptació i preparació per als impactes del canvi climàtic. També suposarà lluitar contra la pobresa energètica -amb un accés universal a una energia sostenible i segura sense que ningú es quedi enrere- i treballar en xarxa per compartir resultats, experiències i coneixements amb les gestores de dins i fora de la UE.
Aquest canvi d’objectius establert per l’Oficina Europea del Pacte obliga a refer l’adhesió de l’Ajuntament als nous compromisos, i a avaluar-los. “El Pacte d’Alcaldes és molt ambiciós, però és que no tenim alternativa, anem tard, i hem de córrer molt”, destacava l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, durant el Ple Municipal. La mesura principal és l’elaboració d’un PAESC en un termini de dos anys.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
En paral·lel, el consistori es compromet a elaborar un informe bianual d’avaluació, control i verificació dels objectius.
Els altres pilars del Pacte són la mitigació -reduir les emissions de CO2 un mínim del 55% el 2030 i assolir la neutralitat climàtica el 2050-, l’adaptació -augmentar la resiliència del municipi i adoptar mesures davant els impactes del canvi climàtic- i l’equitat energètica: avançar la lluita contra la pobresa energètica per garantir l’accés a una energia sostenible i segura per a tots els ciutadans. Ho destacava el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell, Albert Fernández.
Albert Fernández, regidor de Medi Ambient
A més, el consistori seguirà participant en la Setmana Europea de l’Energia Sostenible i prendrà part, si s’escau, en la Conferència d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia Sostenible i el Clima a Europa.
Aquest nou compromís substitueix l’anterior Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia formulat per la Comissió Europea i al que Martorell estava adherit des de juliol de 2020, i que contemplava una reducció del 40% en l’emissió de gasos de cara al 2030, percentatge ara augmentat. Fernández entomava l’assumpció “de les noves fites i la renovació dels objectius”.
Albert Fernández, regidor de Medi Ambient
Tot i així, Martorell ja havia elaborat l’any passat -amb el suport de la Diputació de Barcelona- un Pla de Transició Energètica alineat amb els nous objectius europeus, que avançava “cap a un 2050 amb zero emissions” i que també contemplava “reduir un 50,96% els consums energètics”. Aquest text substituïa el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES), vigent entre el 2010 i el 2020.
L’adhesió al nou Pacte es va aprovar aquest dilluns al Ple Municipal per unanimitat. En el debat, la portaveu socialista Remedios Márquez demanava que el govern municipal “comenci a treballar en l’elaboració del PAESC i dels informes biennals per tal de no quedar-ne fora”.
Remedios Márquez, portaveu PSC
Xavier Sáez (Movem Martorell) creu que els objectius actuals són “més realistes” i que impliquen accions “necessàries, encara que no agradin a la població”. A més, va destacar que “un dels grans reptes com a societat és un ambient més net i una ciutat més lliure de cotxes contaminants”.
Xavier Sáez, portaveu Movem Martorell
Per a Víctor de León (ERC) “anem tard. Els índexs de contaminació han pujat de manera exponencial els darrers anys i això no s’ha tingut en compte”. El portaveu republicà va afegir que l’adhesió “apropa els ajuntaments a la UE, tot i que no deixa de ser una solució regional a un problema global, en el que hem de ser molt més ambiciosos”.
Víctor de León, portaveu ERC
Juanjo Pérez (C’s) matisava que cal “conjugar medi ambient amb la creació de feina, amb la justícia social, amb el cost de les caríssimes fonts energètiques, amb una inflació disparada i amb els drames humanitaris, entre d’altres” i que, per tot plegat, cal abordar la situació “amb sentit comú i mesures legals que no limitin als ciutadans”.
Juan José Pérez, portaveu Ciutadans
Dues Declaracions institucionals
A la sessió, l’Ajuntament va fer una Declaració Institucional de condemna a l’atac militar injustificat a Ucraïna per part de Rússia iniciat el passat 24 de febrer, de suport a la societat ucraïnesa i en defensa de la pau. El manifest condemna tot tipus de violència i exigeix “la desescalada del conflicte, la desmilitarització de la zona i la represa d’un diàleg per a la construcció de la pau”.
D’altra banda, i aprofitant la commemoració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial del 21 de març, es va acordar la presentació d’una Declaració Institucional que condemna i rebutja qualsevol tipus d’odi, racista, xenòfob i feixista, i el foment de mecanismes que lluitin per combatre’l.
Font: Adhesió a un nou Pacte de les Alcaldies-Europa més ambiciós contra el canvi climàtic