Amics de Sant Antoni Abat celebra uns Tres Tombs sense animals per primera vegada en la seva història

Categories General

La festivitat de Tres Tombs s’ha celebrat aquest matí a Martorell en un format més reduït i amb un concert per als socis dels Amics de Sant Antoni Abat, l’entitat que organitza la jornada. A causa de la pandèmia de coronavirus, els tres dies de festa habituals han quedat reduïts a només un, i que ha estat el concert a la nau 2 de ca n’Oliveres de la cobla La Principal de la Bisbal. Els socis de l’entitat, els únics assistents, uns 190, han gaudit de dues hores de música en directe. Per primera vegada en la història de l’entitat, cap animal ha participat de la festa i no s’han fet els tres tombs, que finalitzaven amb la benedicció de les bèsties a la Plaça de l’Església.

L’entitat martorellenca s’ha vist obligada a anul·lar l’agenda que tenia prevista per a aquest cap de setmana i no ha pogut celebrar uns Tres Tombs com marca la tradició des del segle XVII. En canvi, ha traslladat el seu epicentre a la nau 2 de ca n’Oliveres, on ha reunit els socis i ho ha celebrat en un format més proper. Només els socis podien accedir-hi i ha estat ells qui han omplert d’unes 190 cadires el concert de La Principal de La Bisbal. Malgrat haver previst un matí d’esmorzar traginer i carruatges, les mesures dictades pel PROCICAT els han obligat a posposar-ho a l’edició del 2022.

El tresorer de l’entitat, Josep Vilella, ha explicat que s’han hagut d’adaptar a la pandèmia i han posat el límit d’assistència als socis de l’entitat, que actualment són uns 275.

Josep Vilella, tresorer Amics Sant Antoni Abat

Una festa centenària que també s’adapta

Els Tres Tombs a Martorell és sinònim de tres dies de festa, però des d’Amics de Sant Antoni Abat han hagut de buscar-hi alternativa. Vilella admet que tot i reduir a mínims la seva planificació, no han pogut dur a terme el que havien previst: “la situació de pandèmia en què ens troben ho ha engegat en orris”.

Josep Vilella, tresorer Amics Sant Antoni Abat

Malgrat tot, el tresorer d’Amics de Sant Antoni Abat destaca el treball de l’entitat i el compromís dels socis per mantenir una festa molt arrelada a Martorell.

Josep Vilella, tresorer Amics Sant Antoni Abat

Aquest migdia, alguns dels membres de l’entitat han pujat a l’escenari portant la bandera i han estat rebuts per l’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa i el regidor de Cultura, Andreu González, qui han estat acompanyats dels regidors Lluís Sagarra, Lluís Amat, Albert Fernández, Gerard Mimó i Elisabet Plaza a l’acte. Arreu de Catalunya, la festivitat de Sant Antoni Abat ha viscut també ajornaments, com la de Valls, que juntament amb la de Martorell obria el foc.

Font: Amics de Sant Antoni Abat celebra uns Tres Tombs sense animals per primera vegada en la seva història