Coincidint amb el Dia Mundial de Consciència sobre l’Autisme, que es commemora avui dijous, l’associació martorellenca Assotea fa una crida a la ciutadania perquè entengui que les sortides al carrer de persones que tenen algun tipus de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) no són una excusa per no respectar el confinament, sinó una necessitat per al seu benestar i la seva salut.
L’entitat demana la comprensió i el respecte dels veïns i recorden que hi ha una instrucció del Ministeri de Salut que els autoritza a fer aquestes sortides. En altres poblacions, algunes famílies han optat per portar un mocador blau (color que simbolitza el TEA) durant les passejades, però des de l’entitat consideren que aquesta mesura afavoreix la discriminació, i demanen empatia i conscienciació, explica la psicòloga d’Assotea, Jennifer Rabadán.
Jennifer Rabadán, psicòloga Assotea
L’alcalde Xavier Fonollosa se suma a la crida i remarca que aquestes sortides poden “provocar el malentès que algú es pensi que estan desobeïnt el confinament, però res més lluny de la realitat”. Cal “respectar al màxim aquest passeig terapèutic i evitar retrets a aquestes persones que necessiten sortir per prescripció psicològica i amb un familiar. Us demano que aneu amb molta cura si veieu una situació com aquesta al carrer, podria tractar-se d’una persona amb aquest trastorn”.
Els passeigs terapèutics per a persones amb TEA és un dels remeis per evitar l’angoixa i possibles crisis originades pel confinament. Tot i que els casos són diferents i no es repeteix un patró comú, cada persona afectada desenvolupa un tipus de reacció davant l’obligació de quedar-se a casa. Rabadán admet que poder sortir al carrer ajuda aquells infants a qui se’ls pot agreujar el seu trastorn si passen moltes hores al mateix lloc.
Jennifer Rabadán, psicòloga Assotea
Les mateixes famílies s’han adaptat al nou escenari en funció de cada cas. Paula Tirado és mare de dos bessons de vuit anys amb TEA i usuària de l’entiat. Comenta que organitza les sortides depenent de cada dia i en funció de les necessitats dels seus fills.
Paula Tirado, usuària Assotea
Pilar Chamorro té un fill amb TEA i agraeix l’esfoç que està fent l’entitat per divulgar aquesta problemàtica i evitar possibles malentesos. D’altra banda, remarca que els diners que tenien previstos per a les activitats del Dia Mundial de Consciència sobre l’Autisme es destinaran al servei de consultes psicològiques online que aquests dies ofereix l’associació.
Pilar Chamorro, usuària Assotea
Assotea ha adaptat els seus serveis per garantir l’assistència i suport psicològic a la trentena de famílies amb les que col·labora. Posen a disposició sessions telefòniques gratuïtes per a usuaris i famílies, i teràpies online a través d’Skype . També donen informació i recursos a través de les xarxes socials i grups de WhatsApp.
Font: Assotea defensa les sortides terapèutiques en el Dia Mundial de Consciència sobre l’Autisme