El Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) de Martorell és un servei d’atenció a la petita infància, públic i gratuït, que atén anualment uns 600 infants. Són nens i nenes de Martorell i de l’entorn, a qui els professionals ofereixen una atenció precoç referida a dificultats o trastorns del desenvolupament o en risc de presentar-ne.
El centre depèn del Patronat Municipal de Servei d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM) i forma part de la xarxa de CDIAP del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, que composen 97 centres arreu del país.
Dona servei no només a Martorell, sinó a tot el Baix Llobregat Nord: “Abrera, Esparreguera, Collbató, Olesa de Montserrat, Sant Esteve Sesrovires i alguns barris de Castellví de Rosanes, i atén nens i nenes de 0 a 6 anys amb dificultats o trastorns del desenvolupament o en risc de presentar-ne”, destaca la regidora de Benestar Social, Gent Gran i de l’Àrea d’Atenció a les Persones Cristina Dalmau.
Cristina Dalmau, regidora de l’Àrea d’Atenció a les Persones
El CDIAP el composa un equip interdisciplinari de professionals especialitzats en el desenvolupament infantil, amb una metgessa neuropediatra; quatre psicòlogues; dues fisioterapeutes; dues logopedes; una treballadora social i una auxiliar administrativa. Duu a terme funcions de prevenció, detecció, diagnòstic i tractament de manera conjunta amb les famílies, així com de coordinació amb altres serveis i professionals d’atenció a la infància.
“És un servei important perquè atén la petita infància de manera pública i gratuïta, de manera precoç al voltant de petits trastorns que, en alguns casos i a la llarga, podrien ser greus. N’hi ha una part que es poden solventar al CDIAP i s’aconsegueix donar-los d’alta, i en la resta de casos se’ls deriva a d’altres equipaments”, explica la regidora.
Cristina Dalmau, regidora de l’Àrea d’Atenció a les Persones
En concret, els infants arriben al CDIAP amb diferents diagnòstics derivats per pediatres hospitalaris, llars d’infants, escoles, serveis socials i també per iniciativa familiar. Les consultes al voltant de dificultats motrius, de llenguatge, emocionals i d’aprenentatge són les que aquest servei gestiona més freqüentment.
“Les famílies que són ateses en general estan molt contentes, i creiem que és una molt bona eina per a la prevenció, detecció, diagnòstic i tractament d’aquests nens conjuntament amb les seves famílies. S’ha de mantenir i ampliar quan sigui possible, per donar més cobertura”, afegeix Dalmau.
Cristina Dalmau, regidora de l’Àrea d’Atenció a les Persones
El CDIAP Martorell està ubicat al carrer de Josep Tarradellas, 3, al barri de Torrent de Llops, al mateix edifici on es troba el Complex Educatiu. L’horari és de dilluns a dijous, de 7.30 a 18.00h, i els divendres, de 7.30 a 15.00h. Perquè l’infant sigui atès al CDIAP, cal que l’hi derivi un professional. En cas que les famílies vulguin fer una consulta, l’atenció sempre és amb cita prèvia, i cal trucar al telèfon 93 775 11 41 o enviar un correu electrònic a cdiap@martorell.cat.
Font: El CDIAP de Martorell fa atenció precoç a 600 infants cada any