El cicle ‘Petites històries de la història’ engega amb una tertúlia sobre les cases gremials

Categories General

La Biblioteca Martorell ha engegat aquest dimecres la 3a edició del cicle ‘Petites històries de la història ‘, que es perllongarà fins l’abril. El periodista especialitzat en temàtiques històriques, David Revelles, és l’ecarregat de conduir-lo i proposa quatre temes relacionats amb la història de la ciutat de Barcelona, un cada mes. Cada tema inclou una tertúlia-cafè gratuïta, una sortida matinal per Barcelona i la lectura en préstec d’un llibre relacionat.

El tret de sortida ha estat la tertúlia-cafè d’aquest matí, dedicada als ‘Gremis i visita a la Casa de la Seda’. Es complementarà amb una ruta per Barcelona el 22 de gener, en la que es visitarà el Gòtic i el Call i s’acabarà a La Casa de la Seda, única casa gremial amb més de 300 anys, per conèixer in situ part de la seva història, ha detallat Revelles. Entremig, els inscrits al cicle hauran llegit L’Àngel de les tenebres de Josep-Lluís González.

David Revelles, periodista

Al febrer, el cicle continuarà amb ‘Les petjades de Picasso a Barcelona’, una immersió històrica en la vida del pintor en plena commemoració del 120è aniversari de la seva primera exposició. La sortida serà el 19 de febrer i es visitarà la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, on Picasso va començar a estudiar pintura. Prèviament, la tertúlia-cafè serà el 12 de febrer. La lectura suggerida és Ciudad roja, período azul: los movimientos sociales en la Barcelona de Picasso  de Temma Kaplan.

La visita a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans -antiga Casa de Convalescència i capella de Sant Llàtzer- centrarà la temàtica al març. El dia 18 es visitarà aquesta construcció barroca, part de la història mèdica catalana, les escultures i jardins penjants de Mercè Rodoreda i la capella de Sant Llàtzer, darrer destí dels leprosos de Barcelona. La tertúlia-cafè tindrà lloc el dia 11, i el llibre per a préstec serà Juguen dames: les primeres universitàries: Helena Maseras, Dolors Aleu i Martina Castells  de Betsabé García.

El cicle es tancarà a l’abril amb ‘Univers modernista: el Palau de Justícia’. A la sortida del dia 29 es descobrirà aquest edifici, sorgit del dinamisme social de finals de la Renaixença, la puixança i l’eclosió del moviment obrer, i es farà una immersió en el món dels arquitectes, artistes i artesans que el van convertir en un tresor cultural. La tertúlia-cafè serà el 15 d’abril i el llibre suggerit és La clau Gaudí d’Esteban Martín i Andreu Carranza.

David Revelles, periodista

Revelles considera que el cicle serveix “per a que la gent aprengui, s’ho passi bé i gaudeixi tot fent un recorregut per àmbits com la literatura, la història o la societat d’altres temps, estableixi vincles amb la Biblioteca i els seus llibres i que se li desperti la curiositat de mirar-los i llegir-los”. La seva acceptació ha anat en augment i de la quinzena de persones que participaven en les sortides s’ha arribat quasi a les 40 en la darrera edició.

David Revelles, periodista

Les tertúlies-cafè són gratuïtes, mentre que les sortides es paguen el mateix dia. Les places són limitades i cal inscriure’s a la Biblioteca Martorell -telèfon 93 775 60 60 o bé a través del correu b.martorell@diba.cat-. La reserva del llibre suggerit cada mes, que facilita la Biblioteca als participants, té un cost d’1,5 euros.

Font: El cicle ‘Petites històries de la història’ engega amb una tertúlia sobre les cases gremials