El Punt Òmnia difon consells en línia per a un millor ús de les xarxes i una Internet segura

Categories General

El Punt Òmnia de Martorell ha iniciat la difusió d’una sèrie de consells sobre les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) durant el confinament, en forma de cartells virtuals. L’objectiu és millorar la comunicació en línia amb familiars i amics i moure’s per Internet -pàgines web, xarxes socials, correus i altres eines- d’una manera segura. La temàtica del primer cartell de consells fa referència a com fer una videotrucada des de WhatsApp.

Amb l’activitat presencial de cursos aturada per la crisi del coronavirus, la Xarxa Òmnia  –un programa preventiu, socioeducatiu, comunitari i de suport a col·lectius amb major risc de vulnerabilitat que impulsa la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària i que té una seu a Martorell- segueix apostant per divulgar les TIC a distància. Aspecte més que necessari ara que, a les cases, hi ha molts més usuaris connectats al núvol.

Primer consell: com fer videotrucades per WhatsApp

Sergi Aragonès és el dinamitzador del Punt Òmnia de Martorell, i explica que el primer consell TIC fa referència a la xarxa social WhatsApp: “creiem interessant informar de com fer videotrucades amb una altra persona o grupals, sobretot per a persones grans que estan soles a casa i que, tot i tenir mòbil i WhatsApp, no sabien que podien fer servir el programari per a aquest tipus de comunicacions”.

Sergi Aragonès, dinamitzador del Punt Òmnia de Martorell

Des del Punt Òmnia es facilitarà aquesta i altres informacions i consells per navegar per Internet, adreçades preferentment a persones grans “que en aquest àmbit poden estar una mica menys actualitzades i que són més vulnerables”.

Sergi Aragonès avança alguns dels consells: “cal tenir sempre el sistema operatiu i els navegadors d’Internet actualitzats, amb els darrers protocols de seguretat instal·lats i amb un antivirus actiu i ben actualitzat”. Referent a les pàgines web, recomana vigilar: “A la barra del navegador, la url ens dona informació de si ens trobem en un lloc segur o no amb la icona del cadenat”.

Sergi Aragonès, dinamitzador del Punt Òmnia de Martorell

Quant a la privacitat, també ens recomana “prescindir de posar dades personals al primer formulari que ens surti, i mirar si prové d’una web de confiança o no, per a que la nostra seguretat informàtica i privacitat no quedi compromesa”. Aragonès exposa que “quan rebem un correu electrònic i ens fa un missatge d’alguna pàgina web o xarxa social, cal mirar i comprovar que el remitent és de la plataforma real –Facebook, Amazon, Microsoft, etc-, i no posar dades personals en correus que poden ser còpia d’un pirata informàtic que se’n vol apoderar”.

Sergi Aragonès, dinamitzador del Punt Òmnia de Martorell

Aragonès també destaca un altre àmbit en el que cal anar molt en compte: “La desinformació. Durant aquests dies ens arriben moltes informacions que hem de contrastar. No fem cas de la primera imatge que ens arriba des d’una xarxa social, contrastem a una font de confiança, com ara el nostre diari, canal de televisió o altres, si les informacions que ens arriben són correctes o no abans de donar-les per bones”.

Sergi Aragonès, dinamitzador del Punt Òmnia de Martorell

El web de la Xarxa Òmnia de Catalunya acollirà tots els consells al voltant de les xarxes socials i la seguretat a Internet.

Font: El Punt Òmnia difon consells en línia per a un millor ús de les xarxes i una Internet segura