Els serveis essencials podran utilitzar l’autobús urbà gratuïtament i la resta de transports de l’ATM

Categories General

Els treballadors d’activitats i serveis essencials podran utilitzar l’autobús urbà de Martorell de forma gratuïta, del 2 al 9 d’abril. La mesura pretén facilitar els desplaçaments autoritzats atès que l’actual estat d’alarma només permet la mobilitat en aquests casos, segons dicta la resolució TES/798/2020 de 31 de març publicada al Diari Oficial de la Generalitat. Els usuaris que compleixin aquesta condició podran accedir al bus, on el conductor emetrà un bitllet senzill que en cap cas lliurarà al passatger, sinó que es guardarà per fer control d’ocupació.

Durant el mateix període, les persones dedicades a activitats i serveis essencials també estaran exemptes de pagament a la resta de transports públics de l’àmbit de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de l’àrea de Barcelona. La mesura excepcional inclou els modes ferroviaris (Metro TMB, FGC, TRAM, Rodalies) i els autobusos (busos TMB, bus metropolità de gestió indirecta AMB, els de la Direcció General de Transports i Mobilitat i els dels municipis adscrits a l’AMTU).

Metro, FGC i autobusos de TMB  aplicaran el sistema de pista lliure: caldrà validar el bitllet per obrir els torns de pas, tot i que aquesta validació no tingui cap efecte més enllà de controlar el nivell d’ocupació. És a dir, el viatge no es descomptarà del títol de transport que s’utilitzi. De fet, es podran fer servir títols esgotats o ja caducats per fer aquest pas.

Rodalies obrirà els torns per sensors d’aproximació i sense que sigui necessari cap bitllet. Aquest sistema també permetrà controlar el volum de demanda.

La tercera via per garantir que el transport públic passa a ser gratuït serà emetre (sense cap cost) un bitllet senzill. Això és el que oferiran als usuaris els busos de la direcció general de Transports i Mobilitat i els dels municipis adscrits a l’AMTU, com és el cas de Martorell.

La suspensió de tarifes es mantindrà d’entrada fins al 9 d’abril, però es podrà prorrogar en el cas que l’estat d’alarma també s’allargui. El volum de demanda, previsiblement, serà molt similar o inclús inferior al que ja es ve experimentant els darrers dies, amb reduccions generals d’un 90% del que és habitual.

En tot cas, el cos de Mossos d’Esquadra i les policials locals vetllaran perquè els desplaçaments només siguin efectuats per les persones que poden fer-ho d’acord amb la normativa vigent. Si es detectés que la mesura implica un augment de la mobilitat no essencial s’activarien els mecanismes per anul·lar-la de manera immediata.

L’ATM serà l’encarregada d’establir els mecanismes de compensació econòmica i de garantia de liquiditat per als operadors, arran d’aquesta mesura.

Font: Els serveis essencials podran utilitzar l’autobús urbà gratuïtament i la resta de transports de l’ATM