Els Tres Tombs 2021 es faran en format comprimit la matinal del diumenge 10 de gener

Categories General

L’Associació d’Amics de Sant Antoni Abat de Martorell ha confeccionat el programa d’actes dels pròxims Tres Tombs. Serà comprimit a la matinal del diumenge 10 de gener de 2021, i inclourà concert, pregó, passada dels animals en format reduït i lliurament de tortells i vermuts per a emportar. Per seguretat, l’activitat serà exclusiva als socis i sòcies.

Els Tres Tombs de Martorell són un dels més antics del país -fa 374 anys que se celebren- i no podien faltar a la cita de 2021, malgrat les dificultats presents. Per això, l’organització l’ha reduït de tres a un dia -el diumenge anterior a Sant Antoni Abat- i a un únic espai exterior, que l’entitat i l’Ajuntament estan acabant de definir.

Serà “una píndola de tot el que fem, concentrada en dues hores i mitja”, ha destacat el vocal de junta Adolf Bargués al programa de Ràdio Martorell Gent amb Entitat . A les 12.30h començarà el concert de la Internacional Cobla La Principal de la Bisbal, i se succeiran l’entrada de les senyeres, el pregó, una mostra d’Els Tres Tombs i el repartiment del tortell, un vermut per a emportar i un obsequi. Els abanderats lluiran guarniment, vestimenta i muntura típiques de fa 150 anys.

Adolf Bargués, vocal de l’Associació d’Amics de Sant Antoni Abat de Martorell

Tenint en compte les circumstàncies, la celebració serà exclusiva per als 350 socis i sòcies de l’entitat: “Ens encantaria obrir-ho a tothom, però degut a les limitacions de l’espai hem fet discriminació positiva envers els nostres socis, per premiar així la seva confiança”. El concert serà gratuït i el vermut es repartirà al final, per a que se l’emportin a casa.

Adolf Bargués, vocal de l’Associació d’Amics de Sant Antoni Abat de Martorell

L’element principal de la festa, la desfilada d’Els Tres Tombs, es farà a través d’una petita passada. Així s’homenatjarà als animals de tir i als traginers que, durant segles, van fer una feina de transport cabdal, i també a la gent que continua cuidant aquests animals.

Adolf Bargués, vocal de l’Associació d’Amics de Sant Antoni Abat de Martorell

Bargués recorda l’arrelament dels Tres Tombs a Martorell: “És un dels més antics documentats a nivell nacional”, i la defineix com “una festa simpàtica, agradable i que intentem que sigui de tothom qui vulgui, en comunió amb les entitats, ja que moltes han estat pregoneres i abanderades”. També la considera “molt diferent a les altres mostres de cultura popular a Catalunya” i en destaca la seva vitalitat: “Gaudeix de molt bona salut”.

La pandèmia no ha afectat directament l’entitat, ja que “tot el material de lluïment ja el tenim i la principal despesa deriva del lloguer dels cavalls”. Per tant, “la situació dramàtica és per la gent que es dedica quasi de manera exclusiva a cuidar els cavalls i a anar a les desfilades al llarg de l’any”, un col·lectiu de prop de 200 professionals. Per això, com a vice president de la Federació Catalana d’Els Tres Tombs, Bargués destaca que “s’ha treballat per a que la Generalitat destini ajudes econòmiques al sector”.

Adolf Bargués, vocal de l’Associació d’Amics de Sant Antoni Abat de Martorell

Bargués lamenta que enguany la festa tingui un format reduït i limitat per als socis de l’entitat, però recorda que “tothom pot fer-se soci per una quota irrisòria. Això els permetrà participar i gaudir de valent d’un mínim de tres activitats l’any”.

 

Font: Els Tres Tombs 2021 es faran en format comprimit la matinal del diumenge 10 de gener