Fi de la mascareta obligatòria a hospitals, farmàcies, centres de salut o residències

Categories General

El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat el reial decret que posa fi a la crisi sanitària per COVID a l’Estat espanyol i, per tant, a l’obligatorietat de l’ús de mascaretes en àmbits sanitaris com hospitals, farmàcies, centres de salut o residències. La mesura és efectiva a partir d’aquest dimecres, un cop publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

A partir de dimecres, les mascaretes passaran a ser recomanables en aquests espais o, fins i tot, altament recomanables si hi ha pacients vulnerables o símptomes d’infecció respiratòria. En zones hospitalàries amb persones crítiques o immunodeprimides, quiròfans i unitats de cures intensives, continuaran sent obligatòries.

Totes les autonomies van donar el vistiplau a la fi de l’obligatorietat en el consell interterritorial del 23 de juny, però l’aprovació s’ha fet esperar perquè implica l’aprovació d’un decret de crisi sanitària, que ha hagut de passar tots els tràmits administratius.

L’obligació de la mascareta va arribar en plena pandèmia, la primavera del 2020. El maig de 2020, coincidint amb la fase zero del confinament, el govern espanyol va fer obligatori l’ús de la mascareta al transport públic. Dues setmanes després, l’obligatorietat s’ampliava tant als espais tancats com a la via pública si no es podia garantir una distància interpersonal de dos metres. Incomplir aquesta obligació podia ser sancionat amb 100 euros.

El juliol de 2020, quatre mesos i mig després del primer cas de COVID a Catalunya, la Generalitat va decretar l’obligació de la mascareta com a norma general, encara que hi hagués prou distància interpersonal. Aquest ús obligatori es va estendre més enllà de Catalunya. En canvi, a la feina, si s’estava assegut i amb prou distància respecte a l’altra gent, no era sempre obligatòria. A les escoles, la mascareta era obligatòria per a tots els alumnes a partir dels 6 anys.

El juny del 2021, després de gairebé un any, es va aixecar l’obligació de portar mascareta a l’aire lliure. Calia, però, dur-ne sempre una a sobre per si una aglomeració de gent feia impossible mantenir una distància d’un metre i mig.

El desembre de 2021, en ple esclat de contagis per la variant òmicron, el govern espanyol va tornar a fer obligatori l’ús de mascareta a l’exterior, amb les úniques excepcions de l’esport individual a l’aire lliure o els espais naturals on fos possible garantir una distància d’1,5 metres entre persones no convivents. Menys de 50 dies després, el febrer de 2022, es va acabar amb aquesta obligació, primer als patis de les escoles i, dos dies després, a qualsevol lloc exterior.

L’abril del 2022, el govern espanyol va aprovar la retirada de les mascaretes en espais interiors. Els primers que van poder deixar de portar-ne van ser els alumnes de primària i secundària, tornant de les vacances de Setmana Santa, un dia abans que la població en general. Als centres de treball, va passar a ser imperatiu portar-ne només quan l’empresa ho especifiqués.

El mes de febrer passat, ja es va posar fi a la mascareta obligatòria al transport públic i també en establiments com òptiques, centres auditius o ortopèdies. Espanya va ser l’últim país d’Europa a retirar l’obligatorietat de dur mascareta al transport públic.

Font: Fi de la mascareta obligatòria a hospitals, farmàcies, centres de salut o residències