Josep Playà presenta el llibre ‘Els últims secrets de Dalí’ a la Torre de les Hores

Categories General

El periodista Josep Playà ha passat aquesta tarda per la Torre de les Hores per presentar el seu darrer llibre, Els últims secrets de Dalí . Aquest treball aprofundeix en els darrers pensaments i desitjos del pintor, extrets de les converses que va mantenir en els seus darrers anys de vida amb l’ex alcalde de Figueres Marià Lorca. L’acte ha estat organitzat per la Fundació Francesc Pujols.

Els últims secrets de Dalí (Grup Gavarres) es gesta arran de la coneixença entre Playà i Lorca. Les converses d’aquest últim amb el pintor han motivat el periodista a evocar els últims anys de la vida de l’artista. Trenta-cinc anys després de la seva mort, es revelen dades inèdites que expliquen decisions tan polèmiques com la seva voluntat de ser enterrat sota la cúpula del Teatre-Museu de Figueres, o el testament a favor de l’Estat espanyol.

L’obra se centra “en els 10 darrers anys de vida de Dalí, des del 1979. Aquell any, fa una exposició a París i marxa, com cada hivern, a Nova York. però aleshores comença a trobar-se malament, potser una grip mal curada. Després li agafa una depressió, deixa de concedir entrevistes i comença a amagar-se”. El 1981 torna a terres empordaneses i es reclou. Playà explica que “primer, a Portlligat, i després, a Figueres”.

Josep Playà, autor del llibre ‘Els últims secrets de Dalí’

Converses entre Playà i Lorca sobre aquesta temàtica arriben a la conclusió que seria interessant explicar les confidències que va fer el pintor a una de les poques persones que el va tractar en aquells darrers anys. D’aquí sorgeix la idea del llibre.

Josep Playà, autor del llibre ‘Els últims secrets de Dalí’

Dalí va agafant confiança a Lorca i li revela els seus darrers secrets. El més destacat de tots, el lloc on havia de ser enterrat: a sota de la cúpula del Museu. Una decisió que, com explica Playà, “va ser polèmica a l’època, ja que la Gala estava enterrada a Púbol en una cripta amb dues tombes i tot feia pensar que Dalí seria enterrat al seu costat”.

Josep Playà, autor del llibre ‘Els últims secrets de Dalí’

El llibre està escrit “a dues veus: una d’elles és la del Marià Lorca, i l’algtra és la del narrador, on intento posar una mica de context a l’època, amb testimonis que també atresoren els secrets dalinmians. El llibre reforça la versió controvertida”, diu Playà.

Josep Playà, autor del llibre ‘Els últims secrets de Dalí’

Josep Playà és Llicenciat en Ciències Econòmiques i en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va començar a exercir de periodista quan Dalí encara era viu, i ha estat redactor dels diaris Avui (1980-89) i La Vanguardia (1990-2022) a les àrees d’Educació, Societat i Cultura i col·laborador habitual de la premsa local i comarcal com Alberes, Hora Nova i Revista de Garriguella.

És autor d’una dotzena de llibres, entre els quals destaquen La gran conspiració. Crònica de l’Assemblea de Catalunya (amb Antoni Batista); Dalí de l’Empordà; Què pensa en Gabriel Ferrater; L’Enigma Dalí (amb Màrius Carol); Costa Brava, panoràmiques d’avui; El camí de Púbol (amb Antoni Pitxot); Dalí esencial i Fages-Dalí, genis i amics. També va ser comissari de l’Any Dalí a Figueres l’any 2004.

The post Josep Playà presenta el llibre ‘Els últims secrets de Dalí’ a la Torre de les Hores appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .

Font: Josep Playà presenta el llibre ‘Els últims secrets de Dalí’ a la Torre de les Hores