L’Ajuntament demana deduccions fiscals per a la cura de persones grans d’elevada discapacitat

Categories General

L’Ajuntament de Martorell demanarà deduccions a l’IRPF per a tots els contribuents de 65 anys o més amb elevat grau de discapacitat i que precisin l’ajut de terceres persones. Una petició que es va presentar en forma de moció al Ple Municipal de dilluns passat. L’objectiu és alleugerir la càrrega fiscal a aquestes persones i a les seves famílies, tenint en compte els elevats costos que han d’afrontar per ser ateses.

Fins l’any 2021 -segons dades d’Inforesidencias-, el preu mitjà d’una residència geriàtrica privada a l’Estat Espanyol era de 1.830,54 euros al mes. A aquest fet se li suma la recent pujada de quotes -entre un 4 i un 5%- i els endarreriments en els ajuts a la dependència, que arriben a superar els 18 mesos.

L’assumpció d’aquest cost mensual “no està a l’abast de totes les famílies […] ja siguin públiques, privades o concertades, les places d’aquests centres suposen una important despesa econòmica”, argumenta la moció. I afegeix que, “per costejar-les, han d’aportar els ingressos de les pensions, fer front a la venda de patrimoni o la col·laboració econòmica de familiars”. Amb l’agreujant que “no desgraven impostos”.

Juan José Pérez va llegir l’argumentari en representació de C’s, partit proposant de la moció -a la que s’hi va adherir Junts per Martorell després d’un seguit d’esmenes-.

Juan José Pérez (C’s)

La moció insta “al Govern d’Espanya a l’estudi i incorporació de deduccions a la quota de l’impost d’IRPF per a contribuents d’edat igual o superior a 65 anys afectats per un grau de discapacitat igual o superior al 65% i que precisin ajut de terceres persones”. Igualment insta a la mateixa funció la Generalitat “en l’àmbit de les seves competències”, i aboga per comunicar l’acord “al Gobierno de España, Congreso i Senado, Govern de la Generalitat de Catalunya, Parlament de Catalunya, Grups Parlamentaris i Residències de Gent Gran del Nostre Municipi”.

Juan José Pérez (C’s)

“La moció aborda un tema que serà molt habitual en un futur proper: vivim més anys i és molt bo, però això tindrà conseqüències per l’assistència sanitària”, apuntava l’alcalde, Xavier Fonollosa. A més, denunciava que “el cost d’una residència de gent gran no té, ara per ara, cap desgravació fiscal. No té cap lògica que les famílies hagin de fer front a la despesa amb la pensió o altres ingressos. La major part no hi arriba”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Pel regidor de Junts per Martorell Lluís Sagarra, la manera més ràpida d’ajudar aquestes persones i les seves famílies “és desgravar a l’IRPF per alleugerir el cost”, i que “això no exclou seguir reclamant millores en les polítiques adreçades a aquest segment de població per tal de millorar la seva qualitat de vida”.

Lluís Sagarra (Junts per Martorell)

Des del PSC, la regidora Manoli Franco recalcava que “assumir el cost mensual d’una residència no és a l’abast de tothom, resulta inaccessible i un gran esforç econòmic. Qualsevol residència és més cara que una quota hipotecària”.

Manoli Franco (PSC)

Per Xavier Sáez (Movem Martorell) “és inacceptable i una vergonya que des de fa tant s’estigui fent negoci de la cura de la nostra gent gran, persones que han treballat molts anys, que han aixecat un país i que ara deixem molt de banda i els fem assumir un cost inacceptable, provocant una situació d’exclusió econòmica”.

Xavier Sáez (Movem Martorell)

“El problema és el model. Apostem per un que sigui públic 100% i que els preus s’ajustin a la realitat de la nostra gent gran”, va exposar Soulimane Messaoudi (ERC), qui va afegir que “la competència de l’IRPF és estatal i li pertoca a aquest govern de legislar per canviar model residències geriàtriques”.

Soulimane Messaoudi (ERC)

La moció va ser aprovada per les cinc forces amb representació a l’Ajuntament de Martorell.

Font: L’Ajuntament demana deduccions fiscals per a la cura de persones grans d’elevada discapacitat