L’Institut Ramon Muntaner ha concedit una ajuda econòmica al Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) perquè dugui a terme el projecte de documentació del patrimoni de la pedra seca a la nostra població. L’aportació serà de 2.416 euros del total de 5.350 pressupostats. L’entitat martorellenca explorarà a partir d’ara vies de finançament per reunir la resta de diners i iniciar el projecte aquest febrer mateix.
El CEM va presentar, la tardor passada, el projecte ‘L’obra de pedra seca a les serres de les Torretes i de l’Ataix (Martorell)’a la XVIII concocatòria d’ajuts a projectes d’investigació o difusió cultural 2023 . Ara, el comitè avaluador de l’Institut Ramon Muntaner li ha donat el vistiplau i l’ha seleccionat junt amb 28 projectes culturals i patrimonials més, presentats per centres d’estudis d’arreu del país.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM, explica que “ens han puntuat el projecte amb un 9 sobre 10 i això és un bon resultat”, i afegeix que això es plasma en el fet que “del pressupost total de 5.350 euros del projecte, ens en donen 2.416”.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
Mauri explica que el CEM posarà ara fil a l’agulla “per trobar el finançament dels 2.934 euros restants”. Comenta que és un projecte molt ajustat des d’un punt de vista econòmic, i que la part crematística es destina “bàsicament al cost dels treballs per a l’elaboració de plànols, fotogrametria i producció de models digitals 3D de les barraques de vinya per a les que estan més ben conservades”.
La resta de tasques no tenen una traducció econòmica en l’esforç que comporta el projecte i és previst fer-les amb aportacions voluntàries: “Afortunadament comptem amb l’ajut del col·lectiu de l’Ataix, del que formem part, i en especial el suport de l’ADF Martorell i del Motor Club Micorella, que ja ens van ajudar en la caminada de pedra seca del passat 3 de desembre”.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
L’objectiu, explica Mauri, és “digitalitzar la informació i donar-la a conèixer a través de recursos digitals a Internet, definir un itinerari senyalitzat i amb informació mitjançant els codis QR i publicar una monografia”. Ara, al febrer, començaran els primers treballs: la recopil·lació de tota la informació documental per preparar després el treball de camp, que es mirarà de portar a terme al llarg de la propera primavera”.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
El projecte de la pedra seca a Martorell estudiarà i documentarà aquest estil constructiu rural, caracteritzat per l’ús de la tècnica d’acumulació de pedres sense fer servir cap element aglomerant que les enganxi, sinó falcant-les, travant-les i estabilitzant-les entre sí. És un patrimoni molt destacable en indrets mediterranis, que s’exhibeix al territori en forma de barraques, murs, marges, camins empedrats, tanques i aljubs, entre d’altres. A Martorell, les construccions més habituals de pedra seca són barraques de vinya i marges.
Font: Llum verda al CEM per a l’estudi i documentació de la pedra seca a Martorell