Martorell comptarà amb Zones de Baixes Emissions abans que acabi 2025

Categories General

Tots els municipis de més de 20.000 habitants de Catalunya, entre ells Martorell, hauran de tenir Zones de Baixes Emissions (ZBE) abans que acabi el 2025. Fins ara, només els de més de 50.000 habitants ho havien de fer, abans de 2023, segons la llei estatal de canvi climàtic. La Generalitat de Catalunya, però, ha anat més enllà i ara seran 67 els municipis catalans que hauran d’implantar la mesura. Així ho ha acordat el govern català aquest divendres amb ajuntaments, diputacions i gestors d’infraestructures a la Cimera de la Qualitat de l’Aire, celebrada a Palau Pedralbes de Barcelona, i a la qual hi ha assistit Xavier Fonollosa com a alcalde de Martorell i president de la Federació de Municipis de Catalunya.

L’Acord per la Qualitat de l’Aire de Catalunya, impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, conformarà el full de ruta per reduir la contaminació atmosfèrica al país. El pacte inclou una sèrie de mesures, la principal de les quals és l’ampliació de les ZBE amb un model comú general que sigui adaptable i aplicable a les característiques de cada municipi. La Generalitat donarà ajudes als municipis, 6 milions d’euros procedents del Fons Climàtic creat amb l’impost de CO2 dels cotxes.

Abans d’acabar el primer semestre del 2023 s’haurà de definir la ZBE dels municipis de més de 50.000 habitants, i el primer semestre del 2024 la resta de municipis. En el model comú es vol promoure la velocitat màxima de 30 km/h en les zones urbanes, mesura que l’Ajuntament de Martorell ja va implantar al municipi a finals de l’any passat. També garantir que els combustibles sòlids com la biomassa es facin servir de manera que generin el mínim de partícules de contaminació.

Xavier Fonollosa ha aclarit que “les ZBE seran zones delimitades d’acord amb la Conselleria d’Acció Climàtica i hi haurà excepcions perquè ningú quedi enrere”. Alhora, el batlle ha demanat “incrementar la freqüència de transport públic” perquè els ciutadans disposin d’alternatives de mobilitat sostenible. “Crec que ho farem bé a nivell de país, però és important anar de la mà i consensuant cadascuna de les passes que fem”, ha reblat.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Els signants s’han compromès a haver reduït el 2025 un mínim del 15% les emissions d’òxid de nitrogen i de partícules en suspensió prenent amb referència els nivells del 2019. Per fer el seguiment de l’aplicació de l’Acord es crearà una Taula de Qualitat de l’Aire, que es vol que sigui un espai de governança i de debat en el que participaran tots els signants.

Les institucions i entitats que han signat l’acord també s’han compromès a promoure i adoptar mesures voluntàries a la indústria i la logística que vagin més enllà de la legislació vigent. Per exemple, renovant les flotes amb vehicles menys contaminants.

L’obertura institucional de la Cimera de la Qualitat de l’Aire ha anat a càrrec del vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i l’ha clos la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. En representació del món local, hi ha intervingut, l’alcalde de Manera, Marc Aloy, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia; el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda; i l’alcaldessa de Sabadell i representant de l’Arc Metropolità de Barcelona, Marta Farrés. També han intervingut el president del Port de Barcelona, Damià Calvet; la directora de l’aeroport de Barcelona, Sonia Corrochano; i l’economista Moisès Bonal, en representació dels agents econòmics i socials.

Font: Martorell comptarà amb Zones de Baixes Emissions abans que acabi 2025