Presentat el cicle de xerrades i tallers Gent Gran i Salut 2020, amb prop de vint activitats

Categories General

Aquesta tarda s’ha presentat, a l’Esplai de la Gent Gran de La Vila, el cicle Gent Gran i Salut. Un programa amb 18 activitats gratuïtes -tallers i xerrades- que es desplegaran des d’ara i fins al desembre en diversos punts de Martorell, dedicats a temàtiques molt variades de salut, hàbits i qualitat de vida dels majors de 55 anys.

El Gent Gran i Salut 2020 és una iniciativa de l’Ajuntament de Martorell a través de la seva Unitat Gent Gran Activa, en la que hi col·laboren els programes Bon Veïnatge i Gent Gran Activa; el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD); El Círcol; l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Martorell Urbà; els Esplais de la Gent Gran de Buenos Aires i La Vila; el Grup Som Farmàcia i establiments locals com l’Òptica Sant Jordi; les farmàcies Parera i De Dios; l’herboristeria MaHi o la Clínica Capdevila.

“El cicle va engegar l’any 2016 amb 6 xerrades, i s’ha incrementat progressivament en poc temps, multiplicant-se per 3 i arribant a les 18 activitats”, destaca la regidora de Gent Gran de l’Ajuntament de Martorell, Cristina Dalmau. “S’ha apostat per incloure-hi programes nostres com el de Bon Veïnatge i alguns dels comerços que hi participen. La idea és arribar a més gent i proposar temes que els puguin interessar”.

Cristina Dalmau, regidora de Gent Gran de l’Ajuntament de Martorell

Per Dalmau, l’important “és fer xarxa. De vegades, quan es parla de gent gran se’ls encasella en el pensament dels esplais, i no només és això, són un col·lectiu molt transversal”. La regidora convida “les persones més grans de 55 anys de Martorell a participar-hi. Són activitats gratuïtes i el ventall de temes és molt ampli. Ens enriqueixen i milloren la vida de tots”.

Cristina Dalmau, regidora de Gent Gran de l’Ajuntament de Martorell

El calendari

Fins al desembre s’ha elaborat un calendari amb tallers i xerrades que parlaran de malalties com la diabetis i d’afectacions com l’halitosi o la incontinència, i de teràpies naturals, musicoteràpia i medicina tradicional xinesa. Aportaran consells de bons hàbits alimentaris, d’higiene dental o d’ús de crosses, caminadors i cadires elèctriques. També es referiran a la gestió de les emocions, dels records i del dolor, i assessoraran de l’accés informàtic a l’historial ‘La meva salut’ de la Generalitat de Catalunya.

Tothom de Martorell qui tingui de 55 anys en endavant està convidat a participar en les activitats que es proposen, que són gratuïtes. Tan sols precisa d’inscripció prèvia, que es pot fer a les consergeries dels Esplais de la Gent Gran de La Vila i de Buenos Aires.

Primera activitat del cicle i presentació de l’Aula Salut Grup

La presentació del cicle, presidida per l’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora Dalmau, s’ha acompanyat de la primera de les 18 activitats proposades: una xerrada titulada ‘Voluntats anticipades i Testament Vital’, a càrrec de la treballadora social Esther Moliner i la diplomada en Infermeria Rafi Bueno, de l’EAP Martorell Urbà.

També s’ha presentat l’Aula Salut Grup , una iniciativa del Grup Som Farmàcia -que formen les farmàcies de la Plaça del Vi, Buenos Aires i Torrent de Llops- basada en una programació de xerrades de salut, algunes de les quals s’inclouen en el cicle Gent Gran i Salut. “Sorgeix de les preguntes que més detectem des del taulell de la farmàcia. Vam deduir que si reuniem la gent que ens preguntava coses i aclaríem els seus dubtes els ajudaríem. Per això, fem xerrades i tallers per als nostres pacients i per a tothom”, diu la farmacèutica Lídia Romagosa.

Lydia Romagosa, farmacèutica

Unes xerrades en les que “bàsicament ve gent gran, però també joves quan plantegem temes d’embaràs o de lactància, per exemple”, diu la també farmacèutica Núria Miralles, qui afegeix que “el més important és que els temes interessin i puguin reunir el màxim de gent”.

Núria Miralles, farmacèutica

Font: Presentat el cicle de xerrades i tallers Gent Gran i Salut 2020, amb prop de vint activitats