Protecció Civil torna a activar el PROCICAT per calor molt intensa aquest dimarts

Categories General

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat el pla PROCICAT per temperatures extremes a gairebé a tot el país aquest proper dimarts 18 de juliol, amb menys probabilitat al prelitoral central i sud. Per aquest motiu, demana a la ciutadania evitar estar a l’exterior les hores centrals del dia, fer menjars lleugers i hidratar-se molt sovint. També demana als ajuntaments que habilitin refugis climàtics (biblioteques, centres cívics, etc) perquè les persones que no tinguin confort tèrmic a casa s’hi puguin desplaçar.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que demà dimarts, i ja a partir del matí, la probabilitat que les temperatures extremes es puguin superar serà molt alta gairebé a tot el país, sobretot ala meitat nord (comarques de Lleida i Pirineu, Catalunya Central i Girona), i amb menys probabilitat al prelitoral i litoral central i sud. A l’entorn del prelitoral -el cas de Martorell- la previsió apunta que les temperatures podrien enfilar-se entre els 36 i els 40º. De cara a la matinada, el SMC ha elaborat un avís per calor nocturna intensa a tot el litoral i prelitoral català. Dimecres es mantindrà la calor intensa a la tarda, però amb menys afectació territorial.

Davant aquesta previsió meteorològica, Protecció Civil demana als ajuntaments que preveguin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

Cal dir que, a Martorell són refugis climàtics la Biblioteca, els esplais de Gent Gran o el Centre Cultural, equipaments on es pot gaudir de temperatura agradable. A més, la Piscina Municipal d’Estiu també actua com a refugi climàtic i permetrà refrescar-nos aquests dies.

El Departament de Salut ha posat el pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2.

Principals consells per combatre la calor extrema

Des del PROCICAT es recomana hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar l’alcohol i els àpats copiosos.

També es desaconsella sortir al carrer en les hores de màxima insolació. Això inclou les activitats quotidianes i la pràctica esportiva.

Si es treballa a l’aire lliure, cal dur el cap cobert amb una gorra i beure més aigua de l’habitual.

En el cas de les persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran, cal tenir present que són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Per això, s’ha de vigilar que s’hidratin sovint.

Si no es disposa de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles.

Si es té mascota, cal pensar en el seu benestar i treure-la a passejar en les hores més fresques, que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Font: Protecció Civil torna a activar el PROCICAT per calor molt intensa aquest dimarts