Renacer Boliviano guanya el primer Carnestoltes de la pandèmia amb el folklore i els balls de La Paz

Categories General

L’associació Renacer Boliviano s’ha fet amb el primer lloc dels premis del Carnestoltes 2022, que ha tingut lloc aquesta tarda i que ha aplegat 19 colles i unes mil persones, unes 600 en el sopar que ha seguit a la rua pels carrers martorellencs. La colla Martox i el centre d’Espai Dansa han estat les dues colles que han completat el podi a les tres millors disfresses.

La colla de Parranda i el seu homenatge a la pel·lícula Coco i l’Ocuteam, vestits del personatge Cruella de Vil, han rebut els premis a millor carrossa i millor coreografia del 2022. Aquesta festa s’ha recuperat enguany després que el 2020 celebrés la seva darrera edició i s’han seguit les normes per evitar contagis de coronavirus en els espais tancats.

La tarda ha començat amb l’arribada de les colles al carrer del Mur, on hi ha aparcat les carrosses, i han passat cap a la plaça de l’Ajuntament, on El Sevilla ha donat el tret de sortida a la rua. En el seu pregó, ha destacat el plaer de ser el pregoner a Martorell. “El Carnaval és molt maco, i he arribat a la conclusió que el millor del món és el del poble de cadascú, en aquest cas el de Martorell”. “Necessita de la gent, és a les vostres mans que el de Martorell sigui el millor”, s’ha referit als veïns , i ha convidat a celebrar-lo “disfressant-se del que cadascú vulgui i com si fos l’últim”.

 

Amb l’ambient de Carnestoltes encès, la desfilada de les colles ha omplert els carrers martorellencs de color, música i coreografies per amenitzar encara més la rua. La darrera parada ha estat la nau 2 de Ca n’Oliveres, on les colles han descansat abans del sopar i ha començat l’entrega de premis a les més originals.

L’equip de govern, que també ha participat en el Carnestoltes, i acompanyat pel pregoner i el jurat, ha fet entrega dels premis a les disfresses més originals. Renacer Boliviano, la colla Martox i l’Espai Dansa han estat els grups afortunats i qui han cridat més l’atenció. També s’ha fet entrega de dos guardons, per la millor carrossa i la millor coreografia. Totes les colles s’han reunit a Ca n’Oliveres per acabar la passada pels carrers i qui ho ha volgut ha sopat, amb el seu grup, tot just abans de la festa.

Unes disfresses fet amb poc temps

Les colles guanyadores han coincidit a destacar que el poc marge respecte la preparació dels seus uniformes els ha fet anar a correcuita. Martox, amb el segon premi, de OcuTeam, premiada com la millor coreografia, han explicat que han apostat per una disfressa amb força elaboració però amb poques setmanes per tenir-les a punt. Míriam Ridorsa és la cap de colla de la primera.

Míriam Ridorsa, cap de colla Martox

Alexandra Roijals lidera una colla amb una quinzena de persones, OcuTeam, i que, segons ha explicat, “està oberta a acollir més membres”. La seva difressa i el ball que l’acompanyava ha valgut el premi a la millor coreografia.

Alexandra Roijals, cap de colla OcuTeam

L’associació Renacer Boliviano ha exportat La Morenada, una dansa folklòrica procedent de Bolívia a Catalunya i a Martorell ha estat recompensada amb la millor coreografia. Maria Elena Gabriel ha exposat que “el nostre costum procedeix de La Paz, portem la vestimenta típica i a Europa vam decidir portar el nostre folklore, així coma  nivell mundial”.

Maria Elena Gabriel, Renacer Boliviano

La colla de Parranda ha estat la carrossa més original, i és que la calavera que presidia el seu vehicle ha estat un dels punts forts de la rua. La seva cap, Helena Trujillo, ha explicat que enguany debutaven a Martorell i ha reivindicat les festes locals, “ aquest premi és un agraïment que hagin valorat la feina que fem”.

Helena Trujillo, cap de colla de Parranda

Carme Vea ha encapçalat el grup de l’Espai Dansa, que ha vist recompensat el seu treball amb el premi a la tercera millor disfressa. Com una de les colles més multitudinàries, amb 146 persones, han recreat un cactus i una bola del desert. “Tenia molta manualitat, i estem contents per l’escola, s’han entregat molt i ho han tret endavant”, ha exposat.

Carme Vea, cap de colla Espai Dansa

La festa d’avui acabarà a la nau 2 de Ca n’Oliveres, amb la festa posterior i demà serà el torn per als més petits, que desfilaran pel barri de Buenos Aires i que també tindran el seu concurs de disfresses.

 

 

 

Font: Renacer Boliviano guanya el primer Carnestoltes de la pandèmia amb el folklore i els balls de La Paz