RENFE activarà sistemes d’intel·ligència artificial als equips de videovigilància

Categories General

RENFE està digitalitzant els sistemes de seguretat de 110 estacions de Rodalies, entre elles la de Martorell, per processar de forma anònima i automatitzada milers de dades a través del sistema CTTV de cada estació i integrar-los en un quadre de comandament únic. L’objectiu és millorar la seguretat i experiència del client, des del compliment estricte de la normativa de protecció de dades.

El projecte ‘Renfe Smart Security Station’ (RS3) per a les estacions de Rodalies de Catalunya, que compta amb un pressupost de 8,7 milions d’euros i que ha estat finançat amb fons de la Unió Europea, va començar a finals de l’any passat i està previst que culmini el 2024.

Durant aquest temps, se substituiran les càmeres de seguretat analògiques per càmeres IP, que permetran compartir la informació recollida a través del sistema CTTV en un sistema de videoanalítica integrat.

Així mateix, el projecte RS3 preveu la instal·lació de servidors de darrera generació i la renovació de sistemes operatius, instal·lacions i elements digitals de les estacions de Rodalies. També preveu la col·locació de sondes de ciberseguretat per al monitoratge, control i anàlisi d’aquestes.

L’objectiu final és augmentar els nivells de seguretat digital i de ciberseguretat. Aquesta informació pot ser utilitzada en la seva integritat o en part sense necessitat de citar les fonts.

El nou sistema permetrà a la seguretat de la companyia prendre millors decisions, gràcies al quadre de comandament integrat amb dades en temps real. Gràcies a aquest sistema intel·ligent de seguretat, es podrà conèixer què està passant a les estacions de Rodalies de Catalunya en temps real.

A tall d’exemple, mitjançant l’anàlisi de l’afluència, en cas que sigui necessari, es podrà adreçar més personal a les estacions que ho necessitin a cada moment. També es podran detectar, de manera automatitzada, incidents relacionats amb la seguretat, com caigudes de persones i objectes a les vies, incendis, actes vandàlics o el frau en l’accés als serveis.

Algoritmes d’intel·ligència artificial

El sistema RS3 recopila imatges de les estacions que s’integren en un sistema de videoanalítica, on es processen i analitzen amb algoritmes d’intel·ligència artificial. Posteriorment, les imatges tractades són eliminades del sistema en qüestió de mil·lisegons. Per a implementar aquestes solucions, Renfe ha contractat empreses punteres en tecnologies d’analítica i intel·ligència d’imatges, entre les quals es troba imotion Analytics, una de les start ups accelerades amb el nostre programa d’innovació TrenLab.

Aquest projecte contempla la instal·lació de dispositius per a la posada en marxa d’un circuit tancat de CTTV i d’un sistema d’analítica de vídeo intel·ligent. A més, aquests dispositius aniran acompanyats de sistemes de control d’accessos, equipaments de control elèctric o elements de comunicació per a la connexió dels diferents equips IP, entre altres instal·lacions.

Durant 2021 ja es va començar la planificació i execució d’instal·lacions en un total de 22 estacions de rodalia de Barcelona. I el 2022 està previst que aquesta millora s’implanti en 43 estacions més, entre elles a de Martorell. Per al 2023, finalment, se’n beneficiaran 45 estacions més de tota la xarxa de Rodalies.

Font: RENFE activarà sistemes d’intel·ligència artificial als equips de videovigilància