Restaurat el plànol d’un projecte de tribuna per a El Círcol de fa prop de cent anys

Categories General

Museus de Martorell ja torna a tenir a la seva disposició un plànol que il·lustra la proposta de construcció per a la tribuna de l’edifici d’El Círcol, a la plaça de la Vila de Martorell, i que data dels anys 20 del segle passat. Aquest document ha estat restaurat al Laboratori de Conservació-Restauració de la Diputació de Barcelona durant els darrers 23 mesos.

El plànol era propietat del martorellenc Bonaventura Termes Cortadella, però l’any 1992 el seu fill Vicenç Termes Piera el va donar al Museu Municipal Vicenç Ros, conjuntament amb altres elements patrimonials. Es tracta d’un document “fet en tècnica de dibuix a llapis sobre paper, amb unes dimensions de 75,5 per 137 cm”, tal i com explica la conservadora de Museus de Martorell Montserrat Farreny, qui destaca que la peça “estava molt degradada pel pas del temps, amb brutícia superficial i taques”.

Montserrat Farreny, conservadora de Museus de Martorell

L’interès per restaurar-lo s’inicia l’any 2017, en motiu de l’exposició temporal que s’organitza a Martorell coincidint amb el centenari de la Societat Círcol Democràtic i Recreatiu . A causa del mal estat de conservació, el document no va poder lluir amb la resta dels mostrats, però aquest va ser el punt de partida per intentar recuperar-lo.

Montserrat Farreny, conservadora de Museus de Martorell

A partir d’aquí, Museus de Martorell sol·licita la seva restauració a través d’un programa anual de conservació i restauració de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, a la que està adscrit.

Montserrat Farreny, conservadora de Museus de Martorell

Farreny explica les passes seguides en tot el procés per recuperar l’estabilitat perduda pel document al llarg dels anys: “s’ha fet la documentació fotogràfica amb llums difuses, abans de començar la restauració. Després, s’han fet proves físico-químiques, una neteja i un tractament contra els atacs microbiològics i el seu aplanament, entre d’altres”. Tot el procés se n’ha fet un seguiment fotogràfic, i s’ha creat un estoig a mida per a emmagatzemar-lo a partir d’ara.

Montserrat Farreny, conservadora de Museus de Martorell

El document ha romàs durant uns 23 mesos al Laboratori de Conservació i Restauració de la Diputació de Barcelona, on va ingressar el 15 d’octubre de 2018 i d’on en va sortir el dia 16 de novembre d’enguany.

Font: Restaurat el plànol d’un projecte de tribuna per a El Círcol de fa prop de cent anys