Sessió divulgativa sobre La Marató de TV3, dedicada a la COVID-19

Categories General

Sessió divulgativa virtual sobre La Marató de TV3 aquest divendres a través del web martorelldigital.cat . Clara Martínez, llicenciada en Medicina, ha acostat la realitat mèdica i humana de la COVID-19, tema de La Marató d’enguany, amb el propòsit de despertar l’esperit solidari envers les persones afectades i les seves famílies. L’acte virtual ha estat presentat per la directora de la Biblioteca Martorell, Mercè Parera, i ha comptat amb la intervenció de la regidora de Salut, Soledad Rosende.

El coronavirus és una malaltia infecciosa greu que ja ha arribat a gairebé tots els països del món amb 68 milions de persones infectades i 1,5 milions de defuncions. A Catalunya 353.000 persones han estat contagiades i 16.000 han mort. Aquest coronavirus es diu SARS-CoV-2 i es va identificar per primer cop al desembre del 2019, a la ciutat xinesa de Wuhan. A aquesta malaltia nova i desconeguda se la va anomenar COVID-19 (Coronavirus Infectious Disease-2019).

Clara Martínez ha explicat que “el virus de la COVID-19 té una capacitat de contagi molt alta”. Això ha provocat que en poc temps s’hagi convertit en una pandèmia. “De moment, no se sap la població que es podria infectar, però sense vacuna podria ser gairebé la meitat de tot el món”.

Es transmet “a través de les gotetes que expel·lim les gotetes que expel·lim per la boca i el nas quan respirem, parlem, cridem, riem, tossim, esternudem. El virus pot quedar a l’aire o sobre els l’aire o sobre els objectes. Ens podem infectar per inhalació o per contacte”, ha especificat.

Clara Martínez, llicenciada en Medicina

Afecta més greument els homes que les dones, i és més greu i mortal en persones grans, però algunes persones joves i sanes també han patit la malaltia de forma molt greu.

Els símptomes acostumen a aparèixer entre 2 i 10 dies després de l’exposició al virus. “Hi ha molts símptomes diferents: febre o febrícula, tos, dificultat respiratòria, congestió nasal, mal de gola, mal de panxa, diarrea i vòmits, dolor muscular, cansament, disminució de l’olfacte i del gust”. Molts pacients són asimptomàtics, però també poden contagiar: podria ser que entre el 25 i 50% de tots els casos no tinguin símptomes.

La ponent ha detallat que, actualment, hi ha diferents tipus de proves per diagnosticar la COVID-19. Les proves PCR “extreuen una mostra de secreció respiratòria (del nas i la faringe) del pacient per detectar si hi ha presència del virus. S’analitza en un laboratori i el resultat triga resultat triga entre tres i sis hores”. Normalment, el pacient ho sap l’endemà de prendre-li la mostra.

Les proves serològiques extreuen una mostra de sang mostra de sang “per detectar els anticossos que el cos produeix per defensar-se davant la infecció”. Poden indicar si s’ha passat la malaltia i si es té un cert grau d’immunitat. El temps de diagnòstic és entre dos i quatre hores. I el test d’antígens ràpids es pot fer a gran escala amb una prova nasofaringe i “detecta si hi ha infecció activa del virus, en només 15 minuts”.

Clara Martínez, llicenciada en Medicina

La COVID-19 “és una malaltia que pot descontrolar gran part del funcionament del nostre organisme i provocar problemes greus als pulmons, cervell, vasos sanguinis, cor, ronyons, nas, ulls o fetge. Quan el virus ens ataca, nosaltres ens defensem, però a vegades aquest mecanisme de defensa pot arribar a ser massa agressiu i acabar fent mal al mateix cos”. La reacció correcta “dependrà de la genètica, l’edat del la genètica, l’edat del pacient i la força del seu sistema immunitari. Però, de moment, encara no sabem com reaccionarà cada organisme davant d’aquest virus”.

Clara Martínez, llicenciada en Medicina

Després de superar la malaltia, hi ha persones que no s’acaben de recuperar del tot i tenen seqüeles importants com a conseqüència de la gravetat de la infecció. “Encara no se sap si aquestes seqüeles seran permanents o poden acabar remetent. Les seqüeles més greus són: respiratòries, cardíaques o neurològiques”. No obstant això, un 80% de les persones afectades es recuperen sense necessitat de tractament.

Clara Martínez, llicenciada en Medicina

Mentre no hi hagi tractament ni vacuna, per controlar la malaltia és imprescindible tallar les cadenes de contagi. Cal seguir normes bàsiques: distància física distància física, mascareta i higiene de mans. Es recomana evitar aglomeracions i també reunions de més de sis persones, a poca distància, en llocs tancats i sense la ventilació adequada.

Podeu fer el vostre donatiu ‘fila 0’ en aquest enllaç .

Font: Sessió divulgativa sobre La Marató de TV3, dedicada a la COVID-19