Una mirada infantil i femenina al cartell de Fira de Primavera d’Oriol Malet

Categories General

L’il·lustrador martorellenc Oriol Malet és l’autor de la imatge que representarà la propera edició de la Fira de Primavera. Per a la cita que commemora els 600 anys de la festa, Malet ha escollit el rostre d’una nena amb banyes de diablessa. Al cartell també hi apareixen altres elements que evoquen a la primavera, a Martorell i a tot el que implica aquesta festa tradicional.

L’autor descriu la seva obra com a un conjunt d’elements simbòlics “que vaig posar dins d’una bossa i que després vaig deixar caure sobre la taula, i que estan disposats d’una manera molt caòtica, però amb un cert ordre”. Al centre de la imatge hi apareix el rostre, posat de perfil, d’una nena amb una mirada “una mica entremaliada”. Sobre el seu cap, unes banyes de diablessa i “un conjunt d’elements que calia que hi apareguessin i que intervenen a la Fira en general, com ara les flors que anuncien la primavera o el pont del Diable de fons”, comenta l’il·lustrador.

Sobre aquesta base simbòlica, també hi ha elements més temporals: “un vehicle 600 i el número 600, que són una clucada d’ull als anys que fa que se celebra aquesta Fira”. I també s’hi intercalen unes màscares i un violí, “perquè la música i el teatre en són molt representatius”. Tot això, il·lustrat “d’una manera molt caòtica, però amb un cert ordre”.

Oriol Malet, il·lustrador

L’Ordre el posa la imatge de la nena, en la que Malet reconeix que “a més de la part estètica, m’agrada molt jugar amb el contingut i amb una certa provocació. Volia representar el diable no com un home, sinó com una dona, i en aquest cas com una nena, perquè els infants són molt importants a la Fira”. L’autor hi reconeix una certa intencionalitat feminista i “de jugar amb l’espectador. Que es pregunti el per què”.

Oriol Malet, il·lustrador

Malet va rebre l’encàrrec del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Martorell per a fer el cartell del 600 aniversari de la Fira, una proposta que li va fer “molta il·lusió, perquè sóc de Martorell i perquè per a mi, la Fira de Primavera sempre havia estat molt celebrada quan era petit. Molt més que la Festa Major, per exemple, ja que aleshores sabíem que arribaven les atraccions i era molt especial per a nosaltres. Ho vivíem d’una manera molt dinàmica i socialitzàvem molt”.

L’il·lustrador afegeix que la cita “arriba al voltant de la festivitat de Sant Jordi i sóc un amant dels llibres” i que també coincideix “amb el meu aniversari, el dia 27 d’abril”.

Oriol Malet, il·lustrador

La Fira se celebrarà enguany entre el 19 d’abril i l’1 de maig. Properament es desvetllarà el programa d’activitats que protagonitzaran aquesta cita que compleix 600 anys d’història.

Font: Una mirada infantil i femenina al cartell de Fira de Primavera d’Oriol Malet